11. hónap

2011.02.06. 12:55 - AnnaTamás

Egy hónap múlva Nóra baba 1 ÉVES LESZ!!! Olyan nagylány már!

Nézzük mit tud:

Kapaszkodva, kezét fogva önállóan sétál. Még mindig sokat mászik, mert úgy nagyobb biztonságban érzi magát. 

Nagyon szeret kézenfogva sétálni, de a fő helyváltoztatás mászással történik. Sokszor egyensúlyoz, néha közben megpróbál tapsolni, vagy egy játékkal játszani. Állva tologatja az autóját, ha lemegy a szőnyegről akkor is megőrzi egyensúlyát. Kicsit még falábbal közlekedik, de már szinte szaladni is tud ha fogjuk a kezét. :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két-három tárggyal manipulál, kivesz, berak, illesztget, gyűjtöget, egymásba rak, 2-3 darabbal épít. Ujjait már olyan helyzetbe tudja rendezni, ami megfelel a megfogni kívánt tárgy méretének.  

Nem láttam még gyűjtögetni, sem építeni, de a többi stimmel.

Ragaszkodik a családtagokhoz, ismerősökhöz, idegenekkel tartózkodó. Az anyjával szoros, meghitt kapcsolatban van, átveszi hangulatát, ismeri a leggyakoribb reagálási módjait. Jól ismeri a napirendjét. Szeret fürödni, öltöztetés, etetés közben egyre több önálló megnyilvánulása van. Tudja, mit jelent a Nem!;Nem szabad!. Hallgat a nevére. Tiltakozik, ha valami nem tetszik neki. Néha dühkitöréseket produkál, s ezzel azt próbálgatja, hogy milyen hatást tud gyakorolni embertársaira.  

Nagyon ragaszkodik hozzám. Sajnos nem szeret fürödni egy rossz élmény miatt, úgy 2-3 hete. Öltözködni kb. 8,5 hónapos kora óta segít. Szeret egyedül enni, muszáj darabos kaját adni neki vagy valamit amivel elszöszölhet evés közben, különben csak pár kanállal eszik. Pontosan ismeri a nem szót, a fejével is szokta mutatni. A nevére nagyon régóta hallgat. Sokszor tiltakozik, sokszor hisztis és dühös. Ki tudja mutatni a szeretetét, puszil, buccol, kapaszkodik, bújik, simogat, követ.

Ebben a korban a gyermekek legjellemzőbb tevékenysége a próbálgatás és kísérletezés, ami a beszédükben, a mozgásukban és a játékukban egyaránt megfigyelhető. Tudatosan utánozzák a felnőttek mozdulatait, beszédét, gesztusait, cselekvéseit.  

Állandóan próbálgatja a hifi hangerő szabályozóját tekergetni és sokszor mutatja közben a fejével, hogy nem, mivel tudja hogy ezt nem szabad. Próbálja utánozni a szavakat, pl. hapci-apci, gomb-omb, háp-áp. Állandóan dumál. Szinte belefeledkezik a könyvekbe. Bekeni magát testápolóval. Nagyon ügyesen iszik pohárból, ügyesen fogja meg és veszi a szájába a kölesgolyót. Most már nem csak egy darabot vesz ki a dobozból, hanem belemarkol. Boldogan, nevetve veszi le a pelenkát az eldugott tárgyakról vagy emberekről. Játékokat próbál húzni, miután megmutatjuk neki hogyan kell. Kilopja a zsebünkből a zsepit, ha nem figyelünk. Imádja a papírokat összegyűrni, eltépni és meg is enné legszívesebben.

Még valami.... próbáltuk a bilizést múlt héten, de olyan pici a feneke hogy belesett a bilibe, ami csak olaj volt a tűzre.... Ülés közben folyamatosan sírt és hisztizett. Azt hiszem várunk ezzel még egy hónapot, hátha akkor lesz türelme.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neumann Máté (törölt) 2011.02.07. 22:30:33

Zabálnivaló a csöppség! Egyébként a papírokat szerintem minden gyerek szereti nézegetni, majd ha nagyobb lesz lehet neki újságokat adogatni meg kifestőket bár azt talán most is(??).Na jó most megyek aludni.Jó éjt és legyetek jók.


süti beállítások módosítása